NYHETER
BJARNE MELGAARD - PINK PANTHER
14. juli - 1.september 2018

Bja  Vår utstilling med Bjarne Melgaards litografier nærmer seg slutten, og dette markerer vi med en finissage fredag 17.august klokken 18.00

     Melgaards fascinasjon for tegneseriefiguren Pink Panther var et sentralt tema på den kritikerroste utstillingen Ignorant Transparencies på Gavin Brown Enterprises, New York (2013). Pink Panther ble brukt som et slags alter ego for kunstneren, han har uttalt - "I identify with The Pink Panther. He's the uncool looser, a failure and he annoys people". Pink Panther har vært aktuell innenfor populærkulturen siden 60-tallet, og kunstneren så på figuren som en sentral skikkelse i sin egen barndom i Norge. 

     Bjarne Melgaard (f. 1967) er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, Jan van Eyck-akademiet i Maastricht og Rijksakademie i Amsterdam. Melgaard blir ofte forstått som ekspresjonist i tradisjonen etter Edvard Munch. Hans malerier, skulpturer og installasjoner er preget av provokative temaer og elementer. Formen er rå og brutal og knyttes eksplisitt til homoseksualitet, sadomasochisme, rusrelatert bodybuilding, selvdestruksjon og apokalypse. Melgaard dyrker det grenseoverskridende og er i opposisjon til samfunnets normative rammer for livsførsel. Med sin dystopiske, sivilisasjonskritiske holding og ambivalente ekspresjon har han skapt seg et navn som tidenes fremste motstandskunstner. Han har imidlertid også trekk og elementer som får kritikerne til å beskrive han som en klassisk maler med tradisjonelle maleriske kvaliteter. Slik kan han sies å representere noe av det fremste vi har av norsk samtidskunst. Samtidig har Melgaards brede appell og popularitet ført til stor anerkjennelse internasjonalt.   

Personvernerklæring