Lukk

Ragnhild Søvik

Ragnhild Søvik

Det seneste drøye året har Ragnhild Søvik holdt til i et stort atelier sentralt i Ålesund. Atelieret er delt inn i to. Til den innerste delen fører en liten trapp ned til et nytt plan. Det aller helligste. Det er her bildene til kunstneren blir skapt. Hit slipper sjelden eller aldri besøkende inn. Den øverste delen av atelieret er mer et visningsrom, ja nesten som et galleri å betrakte.

Hvordan er det å ligge så sentralt til med atelieret. Får du ikke vel mye besøk av mennesker som kommer inn for å kaste bort tiden din?

Atelieret ligger sentralt til, men det er samtidig en veldig stille del av Ålesund. Det er mer et område hvor folk går mye tur, det er ikke mye butikker her. Og det er ikke åpent hver onsdag eller torsdag, for eksempel - ingen faste åpningstider. Det er åpent kun når jeg føler for det. Når jeg gjør det åpner jeg for publikum. Jeg føler meg aldri forpliktet til å holde åpent. Men det har vært ganske kjekt å utfordre seg selv på akkurat det, å møte folk her inne.

Hovedatelieret har flere vegger, nær sagt spredt rundt. Søvik synes det gir gode arbeidsbetingelser.

- - Jeg synes det er veldig fint å ha flere vegger å jobbe på. Da kan jeg gå fra ett arbeid til et annet mens jeg holder på. Jeg har jobbet i mye mindre atelier før og det som da ofte skjer er at man blir jobbende på bare ett bilde om gangen. Da er det lettere å jobbe i hjel ting og lett å jobbe seg lei. Det problemet har jeg ikke her.

Ragnhild Søvik jobber med trykk og maleri. Trykkene, som hun omtaler som mixed media, kommer i lave opplag. Som regel 35. Men ingen bilder er like. Alle er håndkolorerte og det kan ofte være store forskjeller mellom hvert bilde.

- - Trykkene mine starter ofte med en kulltegning, før jeg jobber videre digitalt, med fotografering, legger ting i flere lag oppå hverandre. Men selve prosessen er veldig forskjellig fra arbeid til arbeid - jeg har ikke en egen oppskrift på hvordan jeg gjør det, sier hun.

Les mer Skjul

Arbeider

  • U tittel 240 x 80 cm

    Uten tittel

    Akryl på lerret 80 x 240 cm